Välj rätt färg på betet

Färgvalet på ditt bete kan göra stor skillnad för din framgång. Detta är särskilt viktigt för arter som förlitar sig mycket på synen.

Betydelsen av vattenfärg och ljusförhållanden

Det är viktigt att ta hänsyn till vattenförhållandena och ljusförhållandena där du fiskar. I klart vatten är det till exempel ofta bra att välja beten som efterliknar det naturliga bytet, eftersom de då smälter in i omgivningen och ser mer realistiskt ut. I grumligt eller färgat vatten kan ljusare färger som chartreuse eller rosa vara mer effektiva, eftersom de sticker ut mer och är lättare för fisken att se.

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är ljusnivån. Om du fiskar i svaga ljusförhållanden, som sen kväll, natt, eller tidig morgon, så är det bäst att välja beten som är mörkare i färgen, vilket kan verka ologiskt, men det bidrar till en skarpare siluett och vilket gör det lättare för fisken att upptäcka betet. Om du däremot fiskar i starkt solljus kan ljusare beten vara mer effektiva, eftersom de reflekterar mer ljus och fångar fiskens uppmärksamhet.

Slutsatser för val färg till fisket

I grumligt eller mörkt vatten, använd ljus och grälla färger som chartreuse eller rosa. I klart vatten är det bra att använda färger som efterliknar det naturliga bytet, t.ex. silver, brunt och mossgrönt. Välj mörkare färger i vid kvällsfiske eller nattfiske samt tidig morgon. Omvänt gäller vid ljusa förhållanden, använd då ljusa beten som silver eller vit som reflekterar mer ljus. Bonustips, testa beten som avger mycket ljud och vibrationer vid fiske i grumligt vatten.

Tillbaka till blogg