Så väljer du rätt jiggskalle

Så väljer du rätt jiggskalle

Att välja rätt jiggskalle för stunden kan vara helt avgörande. Olika fiskemetoder och tekniker kräver sin speciella typ. Valet av jiggskalle är inte lika enkelt längre. En gång i tiden var alternativen få men idag är utbudet stort. Låt oss gå igenom de mest populära varianterna.

Olika typer av jiggskallar 

Den klassiska runda jiggskallen av bly har funnits länge och är än idag den vanligaste varianten. Dess mångsidighet är fortfarande förklaringen till sin popularitet. Den finns i flest vikter och krokstorlekar och går att använda till de flesta jiggar och mjukbeten.

Svampformade eller platta jiggskallar är designade för fiske med ned rig. Där är syftet att både jiggskalle och betet ska presenteras vertikalt på botten. Formen på ned rig-skallen och betets höga flytförmåga möjliggör en stående presentation. 

Skallar utrustade med en offset-krok går att använda till de flesta jiggar. Syftet med dessa är en vasskyddad presentation. 

Val av storlek på jiggskalle

En grundregel är att jiggens längd avgör vilken krokstorlek som passar bäst. Följande storlekar är en bra utgångspunkt:

  • Storlek 1 och 1/0 passar jiggar mellan 4-5 cm
  • 2/0 och 3/0 passar beten mellan 6-9 cm
  • 4/0 passar beten mellan 10-12 cm

Vikt på jiggskallen

Vikten på jiggskallen beror på fiskedjup, vattentemperatur, storlek på bete och val av teknik. Till ned rig som är en finessteknik bör man helst använda så lätta jiggskallar som möjligt, medans man med en shadjigg ofta använder en tyngre skalle. Jiggens storlek och form påverkar även valet av vikt. En liten jigg som skär igenom vattnet kommer sjunka snabbare med samma vikt än en större jigg med bredare profil. Generellt sett så används lättare jiggskallar i kallt vatten eller när fisken är trög, och vid varmare vatten och när fisken är aktiv så är en tyngre skalle ofta att föredra.

Tillbaka till blogg