Fiska abborre med Ned Rig

Vad är Ned Rig?

Ned Rig är en finessteknik som innebär att man använder ett litet mjukbete, vanligtvis ett maskliknande bete eller creature bait, riggat på ett svampformat jigghuvud, presenterat på botten. Den är känd för sin enkelhet och effektivitet när det gäller att fånga abborre under svåra förhållanden.

Nedskallens platta huvud gör att betet står upp vid vevstopp. Det är denna unika egenskap som gör att betet kan efterlikna en födosökande bytesfisk, mask eller kräfta.

 

Spö och rulle till Ned Rig

Eftersom hela riggen sällan väger mer än några gram är ett lätt och känsligt haspelspö ett lämpligt alternativ. Kombinera med en lätt haspelrulle och en tunn flätlina.

Vi rekommenderar följande spö, rulle och lina för Ned rig-fiske:

  • Ett haspelspö med en kastvikt upp till ca 15 gram
  • Rulle i storlek 1000-2500
  • 0.08-0.10 mm flätlina som huvudlina.
  • Ca 0.25 mm fluorocarbon-tafs

Ned Rig beten och jiggskallar

Mängden beten specifikt utvecklade för Ned rig är stort. Några av de vanligaste är ett maskliknande beten, sk stickbaits eller Nedworms, samt Creature baits och kräftimitationer. Exempel på effektiva beten är Molix Stick FlexZ-Man Finesse TRD och Bite of Bleak Nazeebo Worm

De svampformade jiggskallarna är ett bra val i de flesta situationer. Vid mycket växtlighet så är en nedskalle med vasskydd ypperligt. Försök att använda en så lätt jiggskalle som möjligt, gärna lättare än 7 gram om möjligt.

Olika typer av Ned rig-jiggar

Hur man fiskar en Ned Rig

Ned-fiske behöver inte alls vara svårt. Gör ett kast och låt betet sjunka till botten, spänn upp linan, sedan kan du antingen släpa hem betet längs botten med varierande vevstop, eller med lätt knyck låta betet studsa över botten. Men skynda långsamt, vid Ned-fiske ska man inte ha bråttom när man tar hem betet, vevstoppen bör även vara lite längre jämfört med andra tekniker.

Ned Rig kommer till sin rätt när fisket är trögt, med denna metod kan även den trögaste abborren eller gösen kan triggas att hugga. Tanken med Ned-fiske är att betet står med skallen på botten och förföriskt rör sig i strömmen, vilket gör att långa vevstopp, ibland på flera sekunder, kan vara effektivt. När du sedan tar ett par vevtag och låter betet sjunka igen så sjunker jiggen sakta i vattnet, vilket kan vara väldigt effektivt.

Tillbaka till blogg