Fiska abborre med Texas rig

Den populära tekniken Texas rig är en effektiv rigg för abborre, speciellt i närhet av strukturer eller bland undervattensvegetation, och den fungerar lika bra vid landfiske som båtfiske.

Hur riggar man en Texas rig?

I sin mest grundläggande form behövs egentligen bara en s.k bullet weight, en offset- eller wide gap-krok, samt ett mjukbete, som t.ex en mask, kräfta eller creature bait. Utöver det behövs tafsmaterial i fluorocarbon alternativt i nylon. För att skydda knuten kan man även trä på en pärla mellan sänket och kroken, vilket även ger ifrån sig ett klickande ljud när vikten slår mot pärlan. Vill man undvika att vikten rör sig för långt upp på linan kan man trä på ett flötesstopp framför sänket.

  • Trä vikten igenom linan/tafsen
  • Knyt fast kroken, t.ex med en Improved clinch knot eller Palomarknut
  • Rigga betet, se till att krokspetsen är något dold för bästa vasskydd

Hur fiskar man med Texas rig?

Det finns ett par olika hemtagningstekniker som kan användas beroende på situationen.

Aktiv hemtagning - studsa längs botten

Kasta, låt sjunka, spänn upp linan och börja sedan hemtagningen. Låt betet studsa hem längs botten med varierande längd och hastighet. Denna metod är bra vid varmare vatten eller när fisken är mer aktiv.

Släpa längs botten

Kasta, låt sjunka och dra sedan betet sakta längs botten med vevstopp då och då. Denna teknik är bäst i kallt vatten eller när fisken är trög.

Vilka beten är bra för Texas rig?

Vanliga beten är olika typer av maskar, kräftor eller creature baits. Det är värt att anpassa storlek och typ av bete efter abborrens humör, vilket kan vara varierande. Men en bra början är ett creature bait eller ett maskliknande bete på 7-10 cm, som t.ex Z-Man TRD Bugz, Keitech Crazy Flapper eller Molix Freaky Flex.

Val av sänke

En Bullet weight i bly, stål eller tungsten är standardvalet. Anpassa vikten efter storlek på bete, vattentemperatur, djup samt om fisken är aktiv eller inte. Bly är billigt men ger inte ifrån sig det karakteristiska ljudet när den slår i glaspärlan.

Olika typer av Bullet weights

Tillbaka till blogg