Finesstekniken Hover Rig

Hover Rig, även känd som Spine rig eller Hover Strolling rig, är en finessteknik med ursprung i Japan som är utformad för att fånga fisk i hårdfiskade vatten eller i situationer där fisken inte äter aktivt.

En tunn tafs i fluorocarbon är ett bra val på grund av dess låga stretch och synlighet, och eftersom detta är en finessteknik används i allmänhet en liten krok i storlek #3 till #8. Till det tillkommer en s.k Nail weight, vars vikt bör matcha djupet du vill fiska på, samt faktorer som vind eller ström. Generellt sett är dock en lätt vikt att föredra då den bidrar till att betet får en mer verklighetstrogen gång.

Hur tacklar man en Hover Rig?

I sin enkelhet består denna rig av endast 2 komponenter bortsett från bete och tafsmaterial - det är en speciell krok för just denna teknik samt en s.k Nail weight.

  • Tryck in krokspetsen ungefär i mitten av huvudets ovansidan, tanken är att öglan och krokspetsen ska peka uppåt, fortsätt sedan som om du riggar en vanlig jiggskalle. 
  • Tryck därefter in vikten i nosen på betet. Målet är att betet ska kunna hänga horisontellt i vattnet för att sedan sjunka i ett spiralliknande rörelsemönster.

Hur och när fiskar man med Hover Rig?

Denna rigg är väldigt effektiv när fisken hänger i frivattnet samt vid olika vertikala presentationer, som från isen, vid bryggor eller under båtar mm. Vid fiske i frivattnet kastar man ut, låter sjunka något, sen vevar man hem betet samtidigt som man med små handledsrörelser gör så att spötoppen skakar lätt. Detta får betet att vicka från sida till sida, vilket imiterar hur en riktig bytesfisk simmar. varva sedan med ett och annat vevstopp och upprepa proceduren. Vid en vertikal presentation kan det vara en idé att använda lite tyngre vikter för att betet ska sjunka snabbare.

När det gäller beten är små s.k pintails eller v-tails med en längd upp till cirka 6-7 cm effektiva, men även andra typer av mjukbeten fungerar bra. Exempel på beten som lämpar sig till Hover Rig är Keitech Shad ImpactNoike Redbee och Keitech Live Impact.

 

Tillbaka till blogg