Dropshot efter gös

När gösen är svårflörtad eller i kallt vatten kan dropshot vara en riktigt effektiv metod.

Val av plats

Platsen är alltid viktig när det handlar om gös. Grynnor omgivna av större djup, helst med hård botten är ofta en bra början. Kajer, småbåtshamnar, runt strukturer som broar med mera är alltid värda att prova. Det är en stor fördel om det finns större djup i närheten. Uteslut inte ett område för snabbt då flera gösar kan stå på en väldigt begränsad yta. 

Utrustning för dropshot-fiske efter gös

Välj ett snabbt spö med ryggrad och en känslig topp för att upptäcka försiktiga hugg. Ett dropshot-spö på 7-8 fot med en kastvikt upp till cirka 25-30 gram är idealiskt för de flesta situationer.
Val av vikt på sänket beror på fiskeplatsen och förutsättningarna i övrigt. 5-15 gram räcker långt. Generellt sett används ett tyngre sänke vid djupare fiske, eller om det blåser eller är strömt i vattnet. Prova med olika vikter och olika avstånd mellan sänket och kroken, för att se vad som gäller just för dagen.

Till tafsmaterial rekommenderas fluorocarbon i dimensionerna 0,28-0,35 mm. Krokstorleken anpassas efter storleken på betet. Vid fiske med större beten kan det vara bra att använda en liten stinger för bättre krokning.

Hur gör man?

Det finns två huvudsakliga metoder för att fiska gös med dropshot-riggen. Kasta ut, låt sjunka, spänn upp linan. Håll stilla, ett par små knyck, sedan stilla igen, ta sedan ett par tre vevtag och upprepa.

Den kan även fiskas vertikalt, längs sidan av en kaj eller vid kanten av en båt. Låt sjunka, spänn upp linan, låt sedan betet för det mesta vara stilla, varva med enstaka små ryck.

Dropshot-beten för gös

Valet av bete är viktigt, se till att ha med dig olika typer av beten i flera olika storlekar. En bra utgångspunkt är en dropshot-jigg på cirka 10 cm. Exempel på bra beten är Keitech Shad Impact, Z-Man Streakz, Missile Baits Bomb Shot och Noike Machobee med flera.

Experimentera med olika betesfärger. I vissa vatten och under vissa dagar är naturliga färger det bästa valet, medan det under andra dagar och i andra vatten så kan grälla färger vara det som gäller.

Tillbaka till blogg