Abborre fångad på dropshot

Fiska med Dropshot rig

Dropshot-fiske är en finessteknik som låter dig presentera betet på flera olika sätt. Du kan fiska djupt eller grunt, statiskt eller med aktiv hemtagning. Det är en mångsidig metod som är effektiv för både abborre och gös, då betet förföriskt svävar strax ovanför botten. När vattnet är kallt, eller när fisken står och trycker under båtar eller bryggor är dropshot effektivt.

Hur fiskar man dropshot rig?

Kasta, låt det sjunka till botten, spänn linan för att hålla kontakten och låt betet vara stilla. Gör ett litet ryck då och då, vevstopp, veva sakta hem lite lina. Se till att sänket håller kontakt med botten och upprepa sedan proceduren. Glöm inte att göra ett mothugg vid minsta pet. Fördelen med dropshot är tydlig när situationen kräver en relativt statisk presentation. Undvik frestelsen att hela tiden rycka i betet för att få det att röra sig. Små ryck med långa pauser rekommenderas. 

Vad ska man tänka på vid val av dropshot-spö och rulle?

Använd ett särskilt dropshot-spö eller ett lätt haspelspö med känslig topp. Para ihop spöt med en lätt haspelrulle och en tunn flätlina. En bra set består av ett 7-fots spö med en rulle i storlek 1000-2000.

Vilket tafsmaterial ska jag använda till dropshot?

En fluorocarbon-tafs då den är praktiskt taget osynlig under vattnet och dessutom slitstark. Knyt fast den på huvudlinan med hjälp av en dubbel uni knot eller med ett litet lekande. Längden på tafsen i sin helhet beror på avståndet mellan kroken och sänket. Cirka 60-80 centimeter är en bra utgångspunkt. När det gäller dimension är 0,25-0,30 mm lämpligt till abborre och 0,30 till 0,40 mm till gös.

Val av beten, sänken och krokar till dropshot

För bästa resultat bör sänken och krokar som är utformade för dropshot användas.

Typer av dropshot-krokar

Det finns olika typer av krokar, både när det gäller form och storlek. Den klassiska dropshot-kroken är en enkelkrok med en vinkel som gör att betet dels håller sig på plats men även bidrar till en förförisk gång. Denna krok knyts fast med en Palomar-knut eller en s.k dropshot-knut. Alternativt kan man använda en krok med inbyggt lekande, vilket gör det enklare att komma igång med dropshot. För fiske bland vegetation eller vid risvasar så finns det även krokar av offset-typ.

Vilken krokstorlek till dropshot?

Krokstorlek avgörs av betets längd samt betets form. Ett bete med ett större huvud kräver till exempel en något större krok än ett bete med ett litet huvud.

  • Storlek 6 till beten på 5-6 cm
  • Storlek 4 till beten på 7-8 cm
  • Storlek 2 till beten på på 9-10 cm
  • Storlek 1 till beten på 11-12 cm

Dropshot-sänken

Använd en så lätt vikt som möjligt för maximal känslighet, vikter på 5 till 10 gram är vanligt. De flesta dropshot-sänken gör det möjligt att snabbt ändra avstånd mellan krok och sänke då linan kläms fast. Runda sänken ger dig bättre kontakt med betet, medan det långa och cylinderformade sänket är ett bra val när du fiskar bland steniga bottnar. Sänken i tungsten är både mindre och hårdare vilket gör att de generellt sett kastar bättre samt gör det lättare att känna bottens beskaffenhet.

Sänken och krokar till dropshot rig

Bra dropshot-jiggar

Dropshotjiggar har i regel en platt stjärt och imiterar bytesfisk, iglar och maskar. Dessa egenskaper ger förföriska rörelser, som rovfisken har svårt att motstå. Valet av bete kan vara helt avgörande så var noga med att ha några olika färger och typer att välja mellan. Exempel på bra dropshot-jiggar är Z-Man Trick ShotzLunker City Ribster, Z-Man Streakz och Noike Redbee.

Tillbaka till blogg