Abborrfiske med Wacky rig

Abborrfiske med Wacky rig

Fiske med Wacky rig är en mycket effektiv metod när abborren är svårflörtad. Till skillnad från många andra metoder har Wacky rig visat sig vara extra framgångsrik på de allra största abborrarna. När det viktlösa betet långsamt sjunker skapas ett naturligt rörelsemönster som fisken inte kan motstå.

Hur man riggar en Wacky rig

En typisk Wacky rig består av ett maskliknande mjukbete, en o-ring och helst en speciell wacky-krok. Något som underlättar montering av o-ringarna på betet är att använda ett wacky tool.

  1. Knyt fast kroken i linan med valfri knut. Använd gärna fluorocarbon eller nylon.
  2. Trä på o-ringen så att den sitter ungefär i mitten av betet. Ibland krävs två ringar för att fästa ordentligt.
  3. Fäst sedan kroken i ringen och se till att den sitter ordentligt.

Det går såklart att sätta kroken direkt i betet utan att använda en o-ring. Den stora nackdelen då är att betet tar skada och tenderar att lossna när fisken biter.

Produkter till Wacky rig

Hur man fiskar en Wacky rig

Allt du behöver göra är att kasta ut betet och låta det sjunka. Hemligheten ligger i betets rörelsemönster när det långsamt faller fritt i vattnet. Låt sedan betet ligga kvar på botten några sekunder innan du lyfter spötoppen och tar några vevtag för att sedan låta det sjunka igen. Upprepa sedan denna metod.

När och var kan man använda en Wacky rig?

Wacky rig kommer till sin rätt när du hittar abborren på grunt vatten. Eftersom hela presentationen är viktlös blir den ineffektiv där det är djupare. Bra platser för wacky rig är runt omkring risvasar, båtbryggor, intill nedfallna träd vid land. Det viktiga vid val av plats är som sagt att det ska vara relativt grunt, mellan 1-2 meter.

Tillbaka till blogg